KU2      Suomalainen muoto                             


Valitse annetuista tehtävistä kaksi, jotka toteutat kurssin aikana. Voit valita kummatkin tehtävät alla olevista, muotoiluun liittyvistä tehtävistä tai vaihtoehtoisesti keskittyä tilaa tutkiviin tehtävävaihtoehtoihin.

1.               Kerää ympäristöstäsi käytettyjä esineitä ja materiaaleja. Kierrätä niitä ja toteuta niistä uusiotaideteos tai käyttöesine.

2.               Suunnittele ja valmista prototyypit shakkinappuloiksi. Ota suunnitelmissasi huomioon shakkinappuloiden ergonomisuus ja materiaalin sopivuus ulko-olosuhteisiin.

3.               Muovaile savesta kolmiosainen reliefi, jonka muotokieli syntyy kotiseutusi arkkitehtuurista.

4.               Suunnittele ja toteuta ”astiaperheeseen”; kannusarjaan, kuppisettiin, maljakkomallistoon uusi perheenjäsen siten, että toteutuksessa yhdistyy vanha ja uusi muotokieli.

5.               Omin käsin tehty lahjaesine ystävälle on lämmin huomionosoitus. Lahja on osa sen antajaa ja samalla osa yhteistä ystävyyden kertomusta”. Suunnittele ja valmista ystävällesi lahjakirja käyttämällä pohjanasi esim. kirppikseltä löytämääsi kirjaa.

6.               Suunnittele ja toteuta ”liivi” ( kuori ), joka ”suojelee” omistajaansa, ilmaisee tai kertoo omistajansa ajatus-, ja/tai arvomaailmailmasta.


7.               Valmista haluamastasi materiaalista lampunvarjostin.

8.               Muotoile haluamastasi materiaalista rukousnauha valitsemallesi henkilölle. Rukousnauhan tulee olla käteen sopiva, miellyttävä kosketella ja esteettinen katsella.

9.               Suunnittele ja rakenna prototyyppi monitoimihuonekaluksi lähtökohtana ”nykypäivän paimentolaisuus”. Huonekalun tulee olla kevyt, helppo koota ja vaivaton purkaa.

10.             Ideoi ja valmista ”veistoksellinen”rooli -vaate. Roolihahmon voit valita tuntemastasi sadusta, näytelmästä, fantasia -elokuvasta tai kuvittele itse kyseinen hahmo.

11.              Rakenna prototyyppi tilanjakajaksi teemanasi esim. ”Villijoutsen”, ”Prinsessa Ruusunen”, ”Neiti Juliet”, ”Nukkekoti” tai joku muu vastaava.

12.             ”Erilainen koru”. Perinteisen länsimaisen käsityksen mukaan korun arvo
perustuu harvinaiseen materiaaliin ja sen taidokkaaseen jalostamiseen.
Primitiivisissä kulttuureissa koruesineen arvo ei välttämättä riipu valmistusmateriaalista vaan sen henkisistä ja myyttisistä merkityksistä. ”Muistot ovat kuin koru, jota ihminen kantaa mukanaan”. Ideoi, suunnittele ja rakenna romukorusetti,

13.             Suunnittele ja toteuta ”kattaus” valitsemallesi henkilölle/henkilöille. Mitä
ja miten haluat tarjota kyseiselle henkilölle? Dokumentoi työsi
valokuvaamalla.

14.             ”Dream Gate”. Lahtelainen vaatetusteollisuuden veteraani Pekka Luhtanen
nimeää Pohjolan myyttiin liittyviä visuaalisia mielikuvia, kuten
puhdaslinjainen arkkitehtuuri, metsät, lumen, järvet, salaperäisen valon,
saunan, sinisilmäiset ihmiset, luonnon keskellä harrastettavat urheilulajit,
metsän eläimet, linnut ja kalat. Näiden avulla on mahdollista luoda
voimakasidenttinen profiili, joka auttaa erottumaan ja luomaan
menestysimagon. Ideoi ja visualisoi Vantaan lentokentän tuloaulaan
taideteos, joka antaa vahvan visuaalisen ensivaikutelman Suomesta.


Portfolio: Toteuta kurssin päättyessä portfolio, johon liität tekemäsi luonnokset, materiaalikokeilut, työskentelyn eri vaiheista kertovan tekstiosuuden sekä itsearvioinnin.